Kynuté buchty s pikantní kapustou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Mouka pšeničná hrubá
  • 42 g Droždí
  • 150 g Hříbky čerstvé
  • 50 g Slanina vepřová
  • 500 g Kapusta
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Ocet
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.18 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 738 kcal
  • Sacharidy 123 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 1089 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 131.2 mg
  • Draslík 582.5 mg
  • Vláknina 10173.8 mg
  • Vitamín A 10173.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme kapustu, čerstvé hříbky a cibuli. Kapustu pokrájíme na nudličky, cibuli na kostičky a hříbky na plátky. Slaninu v hrnci vysmažíme, vyškvařenou slaninu děrovanou naběračkou vyjmeme a odložíme do misky. Na zbylý omastek dáme hříbky a vydusíme je z vlastní šťávy. Jakmile se začnou smažit, dochutíme je 3 špetkami soli a 2 špetkami pepře. Vše vyklopíme na vyškvařenou slaninu.

  • 2

    Do hrnce přilijeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli dorůžova, přidáme k ní pokrájenou kapustu, ochutíme solí, pepřem, cukrem, promícháme a pod poklicí při mírné teplotě dusíme asi 15-18 minut. Kapusta by měla být měkká a bez šťávy. Pokud zbyla nějaká šťáva z kapusty, necháme ji odpařit. Poté kapustu dochutíme octem (případně i cukrem a pepřem). Přimícháme do ní houby se slaninou a necháme směs vychladnout.

  • 3

    V míse rozmícháme hrubou mouku s rozdrobeným droždím. Do vychladlé kapusty přimícháme postupně 2 vejce, poté budeme přisypávat mouku tak, aby vzniklo vláčné ale nelepivé těsto. Dáme ho na pomoučený vál a těsto znovu vypracujeme. Nakrájíme ho na 12 stejných dílů. Pečící plech vytřeme olivovým olejem. Z každého dílu těsta vytvoříme kulaté buchty, které dáme na vymazaný plech. Každou buchtu potřeme celou olivovým olejem. Buchty necháme asi 15 minut kynout, poté je dáme do předehřáté trouby na 180-190 °C a pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Vychladlé upečené buchty od sebe oddělíme, dáme na talíře a podáváme samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému, uzenému nebo pečenému masu.

Komentáře k receptu