Kachní polévka s čínským zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Játra kuřecí
  • 600 g Kachna mražená
  • 80 g Mrkev kořen
  • 100 g Topinambury
  • 150 g Žaludky drůbeží
  • 120 g Kuřecí srdíčka
  • 200 g Zelí čínské
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Rajčata
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Cibule červená
  • 4 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Nové koření celé
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 3 polévková lžíce Husí sádlo
  • 2 polévková lžíce Ovesné vločky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 762 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 204 g
  • Sodík 439 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 106.7 mg
  • Draslík 640.6 mg
  • Vláknina 14401.2 mg
  • Vitamín A 14401.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.1 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné čínské zelí a omytý libeček pokrájíme na tenké nudličky. Topinambury s mrkví oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, oloupanou červenou cibuli rozkrájíme na kolečka.

  • 2

    V hrnci na 2 lžicích rozpuštěného másla podusíme zelí s mrkví, přidáme omyté ovesné vločky, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku, promícháme a krátce, přibližně po 2 minuty zeleninu osmažíme. Přilijeme litr kachního bujonu, přidáme topinambury, vše povaříme 10 - 15 minut.

  • 3

    V pánvi si na lžíci másla orestujeme červenou cibuli.

  • 4

    Na každou porci polévky položíme kolečka cibule a podáváme.

  • 5

    Bujón z kachny:

  • 6

    Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme, vložíme do většího hrnce.

  • 7

    Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme lžíci celého pepře, lžíci nového koření, bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když dojde voda k varu, snížíme teplotu, pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.

  • 8

    Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky, omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu přibližně 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.

  • 9

    Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.

  • 10

    Hotový vývar scedíme. Necháme vychladnout a potom uložíme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).

  • 11

    Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujónu, nebo bujón použijeme k vaření různých variací polévek.

Komentáře k receptu