Závin z bramborového těsta plněný zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 g Brambory
  • 60 g Cibule
  • 10 g Hrozinky
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Cukr krupice
  • 530 g Mouka polohrubá
  • 6 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g Mandle plátky
  • 30 ml Mléko polotučné
  • 30 ml Olej olivový
  • 30 ml Ocet kvasný lihový
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kmín celý
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Zelí kysané
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1021 kcal
  • Sacharidy 152 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 227 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 148 g
  • Cholesterol 108.3 mg
  • Draslík 1375.3 mg
  • Vláknina 23116.2 mg
  • Vitamín A 23116.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme vystydnout. Poté rozmačkáme na kaši. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Zelí propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

  • 2

    Bramborovou kaši smícháme s 500 g mouky a kypřicím práškem. Do těsta vpracujeme mléko, máslo a špetku soli. Těsto necháme odpočinout na teplém místě. Olej rozpálíme a osmahneme na něm do změknutí cibuli, poté přidáme zelí, osolíme a přiklopené dusíme 6 minut. Pak zaprášíme zbylou moukou, dobře promícháme a podlijeme 50 ml vody. Osolíme, přidáme hrozinky a dusíme do změknutí. Poté dochutíme cukrem, octem a okořeníme. Těsto rozválíme na silnější plát, potřeme zelnou nádivkou a srolujeme. Potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme při 200 °C 30 minut.

Komentáře k receptu