Šumavský recept na domácí kysané zelí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 50

Suroviny

  • 300 g Fenykl čerstvý
  • 200 g Sůl
  • 60 g Cukr krupice
  • 10 ks Jablka
  • 1 l Voda pitná
  • 16 kg Zelí hlávkové bílé
  • 3 polévková lžíce Kmín celý
  • 6 polévková lžíce Jalovec
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 116 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 1614 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 628.1 mg
  • Vláknina 18081 mg
  • Vitamín A 18081 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 119.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné hlavičky zelí rozpálíme, vykrojíme košťály a na kruhadle najemno nakrájíme. Omyjeme kyselá jablka a nať fenyklu. Do mísy dáme sůl, cukr, kmín, jalovec a směs promícháme.

  • 2

    Do 20 litrového soudku postupně klademe vrstvy nakrájeného zelí, které lžičkou prosypáváme solnou směsí s jalovcem a vrstvy udusáváme (pěstí) tak dlouho, dokud se nezačne vylučovat šťáva. Mezi vrstvy poklademe snítky fenyklu a jablka.

  • 3

    Soudek naplníme do 4/5, voda ze zelí musí stát nad udusaným zelím. Zelí zatížíme dobře omytými kameny a přiklopíme. Soudek má kolem víka žlábek, který zalijeme vodou, aby se do soudku nedostal vzduch. Zelí necháme v teple při 20-22°C 3 dny, potom při teplotě 15°C 3-4 týdny. Vodu do žlábku případně dolijeme. Během kvašení je slyšet unikající bublavý vzduch.

  • 4

    Po této době kvašení je zelí připravené ke konzumaci.

Komentáře k receptu