Fleky se zelím a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 70 g Hlíva ústřičná
  • 150 g Zelí hlávkové bílé
  • 80 g Hříbky čerstvé
  • 100 g Těstoviny flíčky
  • 40 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Olej olivový
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Nové koření celé
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 308 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 740 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 418.4 mg
  • Vláknina 6678.3 mg
  • Vitamín A 6678.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé houby (např. hříbky, hlíva) očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky.

  • 2

    V hrnci na oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní houby a za častého promíchání je téměř vysmažíme z vody. Poté je osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a přidáme nakrájené zelí. Směs promícháme, podlijeme vodou (asi 40ml), přidáme bobkový list, nové koření a pod poklicí dusíme asi 10-12 minut. Občas zelí promícháme. Jakmile ztratí na objemu, dochutíme ho solí, cukrem (nebo stévií) a pár kapkami octa. Zelí pak případně dodusíme doměkka 5-7 minut. Chuť zelí by měla být mírně sladkokyselá.

  • 3

    Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, do vroucí vody nasypeme těstoviny (velké fleky) a uvaříme je podle návodu doměkka. Vaříme je přibližně 10 minut. Uvařené fleky scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Pak je dáme do vyhřáté mísy, pokapeme kvalitním olejem, promícháme a uchováme je v teple.

  • 4

    Do uvařených fleků vyklopíme podušené zelí s houbami, promícháme a podáváme.

Komentáře k receptu