Sluka na smetaně
Suroviny
- 600 g Sluka lesní
 - 15 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 40 g Šalotka
 - 60 g Slanina vepřová
 - 400 g Brambory vařené
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 ml Víno červené
 - 150 ml Víno šumivé (sekt)
 - 150 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 200 ml Vývar drůbeží
 - 50 ml Koňak Armaňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 1979 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 40.2 mg
 - Draslík 468.8 mg
 - Vláknina 4712.5 mg
 - Vitamín A 4712.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.2 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 520.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a vykuchané sluky omyjeme, osolíme, opepříme a potřeme máslem. Šalotku nakrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, karotku na kolečka.
 - 
                                2
V pekáčku rozehřejeme máslo, přisypeme slaninu s šalotku, kráce orestujeme, zaprášíme moukou, přiložíme sluky, podlijeme červeným burgundským vínem, koňakem a šumivým vínem. Vložíme do trouby a pečeme, dokud se tekutina z poloviny neodpaří.
 - 
                                3
Potom přilijeme vývar a dopečeme. Povrch masa potíráme vypečeným tukem. Pár minut před koncem pečení zjemníme omáčku smetanou.
 - 
                                4
Podáváme s vařeným bramborem.