Zapečené slávky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 963 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 2684 mg
 - Bílkoviny 92 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 298.5 mg
 - Draslík 2492.1 mg
 - Vláknina 1440 mg
 - Vitamín A 1440 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 74.3 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce nalijeme víno, vložíme drcený česnek a přivedeme k varu. Dvě minuty zvolna vaříme.
 - 
                                2
Očištěné slávky dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a opět přivedeme k varu. Vaříme 5–6 minut, až se slávky otevřou. Mušle vyjmeme.
 - 
                                3
Vývar přecedíme, přivedeme k varu a necháme vyvařit asi na 3 polévkové lžíce. Vlijeme smetanu a omáčku prohřejeme. Přimícháme polovinu petrželové natě, osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Z každé slávky odstraníme svrchní část škeble, slávky se spodními škeblemi upravíme na velký žáruvzdorný talíř. Nabíráme omáčku a slávky poléváme, posypeme je strouhankou a pokropíme rozehřátým máslem. Na 5 minut dáme talíř 10 cm pod horký gril, až pokrm zezlátne.
 - 
                                5
Ozdobíme zbylou petrželovou natí a ihned podáváme.