Holubí polévka s fenyklem a rajčaty
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 200 g Rajčata
 - 100 g Petržel kořen
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Česnek sušený
 - 3 ks Jalovec
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 3 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 2 ks Cibule červená
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 2 dl Víno portské
 - 1 kg Holub
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1120 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 93 g
 - Sodík 2664 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 240.5 mg
 - Draslík 1718.8 mg
 - Vláknina 18303.7 mg
 - Vitamín A 18303.7 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 67.4 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky. Jarní cibulku omyjeme a pokrájíme na tenké kroužky. Omytá, spařená a oloupaná rajčata zbavíme zrníček a pokrájíme je na osminky.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném oleji cibuli s fenyklem podusíme, ochutíme špetkou zázvoru, mletým chilli, sušeným česnekem, promícháme a zalijeme 1 litrem holubího bujonu.
 - 
                                3
Přidáme portské bílé víno, rajčata, dochutíme solí a zeleninu vaříme pomalu 6-8 minut.
 - 
                                4
Do polévky přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.