Prsa z divoké kachny se švestkami a mandlovými knedlíčky
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Cibule
 - 25 g Mandle
 - 100 g Mrkev kořen
 - 200 g Švestky
 - 80 g Petržel kořen
 - 300 ml Víno červené
 - 100 ml Víno portské
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 6 ks Rohlíky bílé
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 5 ks Bobkový list
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 1 kg Kachní prsa
 - 5 polévková lžíce Kompot brusinkový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 968 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 93 g
 - Sodík 620 mg
 - Bílkoviny 71 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 569.2 mg
 - Draslík 1286.7 mg
 - Vláknina 14239 mg
 - Vitamín A 14239 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.5 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Prsa z divoké kachny očistíme, vykostíme, osolíme a prošpikujeme sušenými švestkami. Červené víno svaříme s bobkovým listem a tymiánem. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.
 - 
                                2
Prsa naložíme do vychladlého vína a přes noc necháme pod fólií v chladničce.
 - 
                                3
Cibuli s kořenovou zeleninou osmažíme na kachním sádle, přidáme marinovaná prsa a osmažíme. Poté zalijeme marinádou a dusíme, až je maso měkké. Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Víno, v kterém se prsa dusila, vaříme, až je zredukované na polovinu, rozmixujeme a přecedíme do čistého kastrolu.
 - 
                                4
Scezenou omáčku přivedeme do varu, přimícháme brusinky a na mírném plameni vaříme zhruba 10 minut. Na závěr omáčku osolíme, přidáme lístky tymiánu, máslo a červené portské víno.
 - 
                                5
Kachní prsa rozřízneme a podáváme s mandlovými knedlíčky, přelité omáčkou.
 - 
                                6
Na mandlové knedlíčky nakrájíme rohlíky na kostičky a vmícháme do žloutků, které jsme našlehali se solí. Přelijeme mlékem, přidáme mandle nakrájené na plátky, drobně posekanou petrželovou nať a kořeníme muškátovým květem. Na závěr přimícháme pevný sníh z bílků. Utvoříme pevnější hmotu, kterou zabalíme do fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme v páře 25 minut.