Losos s bešamelovou omáčkou a krevetkami
Suroviny
- 400 g Krevety tygří - loupané
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Víno bílé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Losos - filety
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 3 l Voda pitná
 - 3 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 652 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 300.5 mg
 - Draslík 1036.7 mg
 - Vláknina 990.2 mg
 - Vitamín A 990.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.1 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si očištěné a omyté krevetky. Filety z lososa bez kůže omyjeme a necháme okapat. Bylinky: snítky petrželové natě, bazalky, libečku a tymiánu svážeme, omyjeme a necháme okapat.
 - 
                                2
Do širšího hrnce s 3dl vody a se síťkou vložíme svazek bylinek. Vodu přivedeme k varu, na bylinky položíme filety lososa. Pod poklicí vaříme v páře 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme filety lososa pod poklicí dojít 8-10 minut.
 - 
                                3
Mezitím, než dojde losos, v druhém hrnci přivedeme do varu 2-3 litry vody s citrónovou šťávou a solí na uvaření krevetek.
 - 
                                4
Než se začne vařit voda pro krevetky, uvaříme si bešamelovou omáčku: v rendlíku rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Do jíšky za stálého míchání přilijeme smetanu, ochutíme solí, 2 špetkami muškátového oříšku, 2 špetkami bílého pepře a přilijeme bílé víno. Omáčku stále mícháme a pomalu vaříme 1-2 minuty.
 - 
                                5
Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vložíme do ní krevetky, vaříme je 5-7 minut (podle velikosti).
 - 
                                6
Uvařené filety lososa vyjmeme z páry, odložíme je do předem vyhřáté mísy, osolíme podle chuti a uchováme v teple. Do teplé bešamelové omáčky vložíme uvařené scezené krevetky.
 - 
                                7
Na talíře položíme filety lososa, přilijeme je bešamelem s krevetkami a hned servírujeme.