Sacher dort
Suroviny
- 200 g Marmeláda meruňková
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 80 g Cukr krupice
 - 330 g Mouka polohrubá
 - 80 g Cukr moučkový
 - 50 g Čokoláda mléčná
 - 200 g Čokoláda hořká
 - 150 g Čokoláda na vaření
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 345 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 46 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 99.5 mg
 - Draslík 51.2 mg
 - Vláknina 2838.8 mg
 - Vitamín A 2838.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 47.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky vložíme změklé máslo a cukr (asi dvě lžíce cukru odložíme stranou)a utřeme ho do pěny. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky do jedné a žloutky do druhé misky. Postupně přidáváme do máslové hmoty jeden žloutek po druhém. Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky a vložíme do menšího hrnku. Ten umístíme do větší nádoby s vodou a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Rozehřátou a dohladka vymíchanou čokoládu přidáváme a vmícháváme do máslové pěny. Z odložených bílků v misce ušleháme tuhý sníh, přidáme do něj zbylé dvě lžíce cukru a špetku soli. Oddělíme asi třetinu sněhu a vmícháme ji do čokoládové směsi. Dvě třetiny sněhu potom smícháme s moukou.
 - 
                                2
Připravíme dortovou formu, vyložíme ji pečicím papírem a zalijeme těstem. Předehřejeme troubu na 190 °C. Dort pečeme při této teplotě 45 minut. Vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
 - 
                                3
Připravíme sirup. Do nádoby vložíme cukr, vnitřek vanilkového lusku a vlijeme vodu. Počkáme, až směs začne vřít, a sundáme z plotny. Jakmile sirup vychladne, zamícháme do něho rum.
 - 
                                4
Vychladlý dort překrojíme podélně ve spodní třetině, čímž vytvoříme dva pláty: jednu třetinu a dvě třetiny korpusu. Vrchní část spodní třetiny zlehka namažeme meruňkovou marmeládou a přiklopíme vrchními dvěma třetinami korpusu. Na korpus nakapeme uvařený sirup. Marmeládu, která nám zbyla, vložíme do hrnku a na plotně počkáme, až začne vřít. Sundáme z plotny a horkou marmeládou namažeme celý povrch dortu.
 - 
                                5
Do hrnku nalámeme hořkou čokoládu a vložíme do nádoby s vodou. Ve vodní lázni necháme za stálého míchání rozpustit a pak nalijeme na dort. Stejným způsobem ve vodní lázni rozpustíme i na kousky rozlámanou mléčnou čokoládu a přidáme k ní trochu vody. Mléčnou čokoládou v cukrářském sáčku zdobíme dort.