Dort s čokoládovými dary moře
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 330 g Ořechy lískové
 - 100 g Poleva čokoládová
 - 125 g Cukr moučkový
 - 180 g Cukr moučkový
 - 180 g Mandle plátky
 - 150 g Oplatky dortové
 - 225 g Čokoláda mléčná
 - 100 g Belgique ď Or
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 ks Cukr vanilka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 672 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 12 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 30.2 mg
 - Draslík 152.9 mg
 - Vláknina 4238.8 mg
 - Vitamín A 4238.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.3 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nasekáme nadrobno čokoládu a vhodíme do hrnku. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak necháme vychladnout. Na suchou pánvičku vložíme ořechy, opražíme a necháme vychladnout. Změklé máslo v misce ušleháme do pěny. K vytvořené pěně přidáme moučkový a vanilkový cukr. Do máslové pěny postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Opražené ořechy nastrouháme, dortové oplatky rozdrtíme a vše přimícháme do krému. Do velké skleněné mísy o průměru alespoň 20 centimetrů vložíme průhlednou potravinářskou fólii. Uložíme do chladničky a necháme přes noc ztuhnout.
 - 
                                2
Nachystáme mandlový základ. V hrnku rozehřejeme máslo. Přidáme cukr a stále mícháme, aby se úplně rozpustil. Když se rozpuštěné máslo s cukrem začne zabarvovat do hněda, přidáme mandlové lupínky a smetanu. Odložíme z ohně a umícháme na hustý krém. Pak opět vrátíme na plotnu a znovu vaříme. Dáváme ovšem pozor, aby hmota houstla, ale nehnědla.
 - 
                                3
Připravíme pečicí papír, na který namalujeme kruh o stejném průměru, jaký má skleněná miska. Namažeme ho zlehka olejem a vyrobený mandlový základ na něj naneseme. Počkáme, až vychladne a chladnou hmotu potom přesuneme na podnos, na kterém budeme dort servírovat. Na tuhý základ vyklopíme z mísy chladný dort a opatrně z něho stáhneme potravinářskou fólii. Nakonec hotový dort přelijeme polevou a ozdobíme bonbony z bonboniéry dary moře.