Čokoládová barevná bomba
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 80 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 7 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 100 g Čokoláda bílá
 - 100 g Čokoláda mléčná
 - 100 g Malibu
 - 100 g Lupínky kokosové
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 149.3 mg
 - Draslík 222.4 mg
 - Vláknina 8890 mg
 - Vitamín A 8890 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žloutky dáme do misky, přidáme 40 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílku, cukru a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka přimícháme pěnu ze žloutků, postupně vmícháme prosátou mouku, spolu s kypřicím práškem a jemně nastrouhanou citronovou kůru.
 - 
                                2
Plech vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 200stupňové teplotě pečeme 8-10 minut. Upečený korpus i s papírem vybereme z plechu, necháme vychladnout, těsto posypeme moukou. Položíme na utěrku a opatrně sundáme papír. Z korpusu vykrojíme kruh o velikosti dortové pečicí formy. Zbylý korpus nakrájíme na kousky.
 - 
                                3
Smetanu rozdělíme do dvou kastrůlku, Do jedné půlky smetany vložíme na kousky nalámanou bílou čokoládu, do druhé půlky smetany dáme mléčnou čokoládu. Smetanu s čokoládami vaříme za stálého míchání tak dlouho, aby se obě čokolády rozpustily. Čokolády vložíme do lednice na celou noc. Následovně vyšleháme na bílý a čokoládový krém.
 - 
                                4
Dortovou formu vyložíme alobalem. Na alobal vlijeme bílou čokoládu, na ní naskládáme kousky nakrájeného korpusu, který pokapeme likérem. Následovně vlijeme tmavou čokoládu, kterou přiklopíme kruhem z korpusu. Naplněnou dortovou formu dáme do lednice vychladnout a ztuhnout, nejméně na 2 hodiny.
 - 
                                5
Pomocí alobalu vyklopíme moučník z formy. Bílý krém který bude tvořit povrch, posypeme kokosovými lupínky a posypeme hrubě nastrouhanou čokoládou. Nakrájíme na úhledné porce, které podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.