Dezert s hruškami a sladkou omáčkou
Suroviny
- 150 g Cukr krupice
 - 50 g Skořice celá
 - 100 g Čokoláda hořká
 - 500 ml Víno bílé
 - 500 ml Zmrzlina vanilková
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 4 ks Hrušky
 - 0.5 ks Citrony
 - 4 cl Hruškovice
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
 - Sacharidy 118 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 115 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 118 g
 - Cholesterol 60.6 mg
 - Draslík 731.6 mg
 - Vláknina 29461 mg
 - Vitamín A 29461 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.4 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a oloupeme hrušky, odstraníme jádřinec a zakapeme hrušky citronovou šťávou.
 - 
                                2
Do hrnku vlijeme víno, přidáme cukr, zázvor, skořici a nastrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Vše svaříme na sirup.
 - 
                                3
Do sirupu vložíme hrušky a vaříme na mírném plameni 8 minut. Pak odstavíme hrnek z plotny a necháme hrušky vychladnout.
 - 
                                4
Na malé kousky rozlámeme čokoládu. Vložíme ji do menšího hrnku. Přilijeme k ní smetanu a pálenku a za stálého míchání čokoládu rozpustíme při mírné teplotě.
 - 
                                5
Talířky posypeme cukrem. Doprostřed talířků vložíme vždy dvě poloviny hrušek. Na každou z nich položíme kopeček vanilkové zmrzliny.
 - 
                                6
Promícháme čokoládovou omáčku a přelijeme s ní hrušky.