Čokoládové briošky pro alergiky na vejce a ořechy
Suroviny
- 225 g Mouka polohrubá
 - 85 g Máslo čerstvé
 - 200 g Čokoláda hořká
 - 115 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr moučkový
 - 2 kávová lžička Droždí sušené
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Cukr krystal
 - 0.08 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 114 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 49.5 mg
 - Draslík 188.9 mg
 - Vláknina 6119.3 mg
 - Vitamín A 6119.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce smícháme mouku (dvě lžíce si schováme stranou na pomoučnění válu), sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
 - 
                                2
15 g pokrájeného změklého másla rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
 - 
                                3
Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla (dvě lžíce ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Pak opakujeme ještě jednou do třetice.
 - 
                                4
Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
 - 
                                5
Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádné máslo. Složíme stejným způsobem jako předtím, otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme.
 - 
                                6
Vyválíme těsto do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců.
 - 
                                7
Pečicí papír pomažeme máslem.
 - 
                                8
V misce promícháme smetanu s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vykukovaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout asi 40 minut.
 - 
                                9
Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé.