Mrkvový koláč s ořechy a čokoládou
Suroviny
- 90 g Čokoláda hořká
 - 70 g Mouka pšeničná hrubá
 - 250 g Mrkev kořen
 - 150 g Ořechy vlašské
 - 50 g Cukr krupice
 - 120 g Mouka polohrubá
 - 20 g Cukr vanilka
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 120 g Cukr moučkový
 - 200 g Cukr moučkový
 - 70 g Hera
 - 6 ml Citronová šťáva
 - 3 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 18 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 62 mg
 - Draslík 126.3 mg
 - Vláknina 2669.5 mg
 - Vitamín A 2669.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ke žloutkům v misce přidáme moučkový s vanilkovým cukrem a utřeme do pěny. Zlehka vmícháme z bílku a krupicového cukru tuhý sníh. Následovně do hmoty prosejeme mouku s kypřícím práškem, skořici, přisypeme pomleté ořechy, jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme ještě drobně nakrájenou čokoládu, nakonec hrubě nastrouhanou mrkev a vše důkladně promícháme.
 - 
                                2
Plech vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, při 180stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu, potom vyklopíme. Potřeme brusinkovým džemem, necháme volně chladnout.
 - 
                                3
Nakonec připravíme cukrovou polevu: do misky vlijeme horkou vodu. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr, vlijeme citrónovou šťávu. Suroviny dobře prošleháme na hustou a hladkou polevu. Nakonec vložíme jemně nastrouhanou citrónovou kůru a důkladně promícháme. Hladkou polevu přelijeme na povrch koláče a necháme ztuhnout. Koláč krájíme na úhledné čtverce, obdélníky.