Lanýžový koláč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 53 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 182 mg
 - Draslík 62.5 mg
 - Vláknina 4664 mg
 - Vitamín A 4664 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180°C.
 - 
                                2
Dortovou formu vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme vychladit do ledničky (vy ztuhnutí másla vyložíme dno formy pečicím papírem).
 - 
                                3
Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky.
 - 
                                4
V misce rozšleháme vejce. Ve větším rendlíku rozpustíme vodu s cukrem, necháme přejít varem a odstavíme. Do vody s cukrem vmícháme čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Poté přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Zhruba po 6 minutách přimícháme rozšlehaná vejce. Na závěr vmícháme pečlivě mouku, nejlépe metličkou.
 - 
                                5
Směs vlijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby, pod mřížku dáme pekáč s horkou vodou, aby se koláč pekl „v páře“.
 - 
                                6
Upečený koláč necháme asi 6 minut zchladnout na mřížce, poté vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout. Poté přikryjeme potravinovou fólií a uložíme v chladničce.
 - 
                                7
Před podáváním koláč posypeme přes sítko kakaem.