Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta
Suroviny
- 22 g Droždí
 - 220 g Mouka polohrubá
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 200 g Čokoláda na vaření
 - 250 g Čokoláda na vaření
 - 120 g Cukr moučkový
 - 250 ml Mléko plnotučné
 - 375 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Pomeranče
 - 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 1 polévková lžíce Likér pomerančový
 - 1 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 3 polévková lžíce Čokoláda hořká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 102 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 108.3 mg
 - Draslík 173.8 mg
 - Vláknina 9848 mg
 - Vitamín A 9848 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 181.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a zalijeme je 2-3 lžícemi vlažného mléka a necháme zkynout.
 - 
                                2
Čokoládu na vaření nalámeme do menšího rendlíku a ve vodní lázni ji rozpustíme.
 - 
                                3
Z celého omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru.
 - 
                                4
Do větší mísy si prosijeme polohrubou mouku s práškovým kakaem. Dortovou formu si pečlivě vyložíme pečícím papírem.
 - 
                                5
V druhé míse utřeme do pěny máslo s moučkovým cukrem, pak přidáme rozšlehaná vejce a směs znovu utřeme do nadýchaného krému. Ke krému nakonec postupně přimícháme rozpuštěnou čokoládu, ovocný likér a pomerančovou kůru. Do mouky přimícháme kvásek a postupně do mouky budeme střídavě přidávat mléko a vyšlehaný krém - těsto důkladně propracujeme, nalijeme ho do dortové formy a necháme 20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 170°C.
 - 
                                6
Formu s vykynutým těstem dáme do trouby a pečeme 30 minut. Upečený dort necháme vychladnout.
 - 
                                7
Připravíme si polevu: Do rendlíku nalámeme čokoládu na vaření, přidáme k ní smetanu a rendlík postavíme do horké vodní lázně. Za stálého míchání se čokoláda rozpustí a spojí v hladkou polevu. Tou potřeme vychladlý povrch dortu a ještě než poleva zatuhne, posypeme ji zlehka kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami, které nastrouháme z hořké čokolády.