Zapečené těstoviny s žampiony a tuňákem
Suroviny
- 150 g Špagety, Makarony
 - 60 g Žampiony čerstvé
 - 200 g Tuňák v oleji
 - 25 g Sýr Čedar
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Oregano sušené
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Rajčata
 - 0.5 ks Paprika červená
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 396 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 50.2 mg
 - Draslík 736 mg
 - Vláknina 9173.9 mg
 - Vitamín A 9173.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, přecedíme, propláchneme studenou vodou, necháme je řádně okapat.
 - 
                                2
Menší zapékací mísu vytřeme kouskem másla.
 - 
                                3
Připravíme omáčku. V kastrole ze dvou lžic másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou po částech ředíme mlékem a dobře mícháme metlou. Vaříme na mírném plameni, dokud omáčka není hustá a hladká.
 - 
                                4
Na pánvi na oleji restujeme utřený česnek se žampiony nakrájenými na plátky a papriku, kterou jsme nakrájeli na proužky, dokud nejsou žampiony měkké. Poté přidáme na kousky rozebraného tuňáka, sušené oregano, pepř, sůl, dobře prohřejeme.
 - 
                                5
Na dno zapékací mísy vsypeme polovinu makarónů, na ně poklademe tuňákovou směs a vsypeme zbylé makaróny. Makaróny přelijeme připravenou omáčkou, vše poklademe tenkými plátky rajčat, posypeme ustrouhaným sýrem a bílou strouhankou.
 - 
                                6
Makaróny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba dvacet pět minut, dokud povrch nezezlátne. Hned podáváme.