Valašský pikantní guláš se žampiony
Suroviny
- 750 g Hovězí maso přední
 - 100 g Cibule
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 80 g Slanina vepřová
 - 250 g Zelí kysané
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 7 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 482 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 623 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 129.9 mg
 - Draslík 952.9 mg
 - Vláknina 4873.1 mg
 - Vitamín A 4873.1 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté a osušené hovězí maso pokrájíme na kostky. Očištěné cibule drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a nasekáme nadrobno. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na silnější plátky.
 - 
                                2
V hrnci si rozpálíme olej, přidáme slaninu pokrájenou na kostičky. Když se začne smažit, přidáme cibuli a smažíme ji dozlatova.
 - 
                                3
Pak přidáme maso, chilli, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Občas ho promícháme, posypeme sladkou paprikou a krátce, asi 1 minutu za stálého míchání společně smažíme.
 - 
                                4
Maso ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, majoránkou, promícháme a opatrně přilijeme horkou vodu (6 dl). Přidáme bobkový list, nové koření a pomalu pod poklicí dusíme asi 50-60 minut.
 - 
                                5
V 1 dl vody si rozmícháme dohladka 1 lžíci mouky. Po 40 minutách dušení přidáme do guláše žampiony. Když je maso měkké, přimícháme rozmíchanou mouku, povaříme ji 5 minut, pak přidáme kysané zelí, promícháme a vše společně dusíme ještě 6-8 minut.
 - 
                                6
Guláš podle chuti dosolíme a podáváme.