Fettuccine s drůbežími játry a žampiony
Suroviny
- 500 g Játra drůbeží
 - 300 g Žampiony čerstvé
 - 500 g Těstoviny Fettuccine
 - 140 ml Olej olivový
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Chilli paprička
 - 8 ks Šalvěj čerstvá
 - 1 ks Pomeranče
 - 20 ks Bazalka
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Balsamico ocet
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1017 kcal
 - Sacharidy 102 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 391 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 101 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 813.4 mg
 - Vláknina 14367 mg
 - Vitamín A 14367 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.4 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Játra omyjeme a papírovou utěrkou osušíme. Nakrájíme je na menší kousky. Žampiony očistíme a překrájíme na čtvrtky. Stroužky česneku oloupeme a pomocí lisu na česnek prolisujeme. Chilli papričky omyjeme, překrojíme napůl, zbavíme jader a případá zbylá jadýrka opláchneme. Papričku nakrájíme nadrobno. Otrháme lístky šalvěje, omyjeme je, osušíme a nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
Omyjeme pomeranč, oloupeme a kůru nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme na mírném ohni cukr a podusíme v něm pomerančovou kůru doměkka. Změklou kůru smícháme s prolisovaným česnekem, papričkami, šalvějí, solí a polovinou olivového oleje.
 - 
                                3
Na pánvi rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a na silném ohni na něm zrhuba 1 minutu dusíme žampiony. Houby osolíme a přidáme směs s pomerančovou kůrou. Otrháme bazalku, lístky omyjeme, osušíme a nahrubo natrháme.
 - 
                                4
Fettuccine uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. Játra osmažíme na zbytku olivového oleje asi 2 minuty ze všech stran. Osolíme je a podlijeme balsamikovým octem.
 - 
                                5
Ještě teplé těstoviny promícháme se žampiony, přidáme játra a bazalku. V případě potřeby dochutíme solí. Upravíme na talíře a podáváme zdobené lístky bazalky.