Cibulovka z Klenčí
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Bujón natur hovězí
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 3 dl Voda pitná
 - 5 dl Voda pitná
 - 3 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
 - 3 polévková lžíce Houby sušené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 340 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 245.3 mg
 - Draslík 591.3 mg
 - Vláknina 8078.1 mg
 - Vitamín A 8078.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené houby omyjeme, namočíme je rendlíku s 2–3 dl vody asi na 15 minut, potom je uvaříme doměkka s drceným kmínem a 2 špetkami soli.
 - 
                                2
Omyjeme brambory, dáme je do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Uvařené scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. V menším kastrolku si ve 3 dl vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 9–10 minut. Potom je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
 - 
                                3
Očistíme cibule a pokrájíme je na plátky. Vložíme je do hrnce s 1 litrem vody. Přidáme kostku hovězího bujónu (nebo masoxu), bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme pomalu přibližně 20 minut. V misce si rozmícháme v kysané smetaně hladkou mouku. Nalijeme ji do polévky, za stálého míchání povaříme několik sekund a hrnec odstavíme z plotny. Přes síto ji přecedíme do druhého hrnce, přidáme scezené houby, brambory a sůl podle chuti. Na talíře rozdělíme pokrájená vejce, přelijeme polévkou a podáváme.