Salát z brokolice s rýžovými nudlemi, mandlemi a zázvorem
Suroviny
- 500 g Brokolice
 - 100 g Nudle rýžové
 - 120 g Mandle plátky
 - 200 g Kukuřičné paličky v sladkokyselém nálevu
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 ks Salát hlávkový
 - 1 ks Chilli paprička
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 10 ks Shiitake houby
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1 polévková lžíce Zázvor celý
 - 4 polévková lžíce Ocet rýžový
 - 5 polévková lžíce Víno rýžové čínské
 - 2 polévková lžíce Omáčka rybí
 - 5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 273 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 2165.7 mg
 - Vláknina 36425.5 mg
 - Vitamín A 36425.5 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 60.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na 15 minut namočíme do horké vody sušené houby shiitake, pak je slijeme a nakrájíme na plátky. Mezitím nasekáme čerstvý koriandr, nastrouháme čerstvý zázvor a nadrobno nasekáme chilli papričku, oloupaný česnek a jarní cibulku. Brokolici rozebereme na růžičky, které zbavíme stonků a na nudličky nakrájíme dobře oprané listy hlávkového salátu. Nasucho opražíme mandlové lupínky.
 - 
                                2
Do hlubší nádoby s velmi horkou vodou namočíme na 10 minut sušené rýžové nudle. Když změknou, slijeme je, dáme do mísy a přidáme rybí omáčku s rýžovým octem, hnědým třtinovým cukrem a 2 lžícemi dezertního čínského rýžového vína. Přidáme 3 lžíce nasekaného koriandru, vše dobře promícháme a odstavíme.
 - 
                                3
Ve wok pánvi na rozehřátém oleji restujeme 3 minuty za stálého míchání jarní cibulky s česnekem, chilli papričkou a zázvorem. Když cibulka změkne, přidáme růžičky brokolice a smažíme, až směs dostane jasnou zelenou barvu. Pak přidáme slité kukuřičné paličky s houbami a při vysoké teplotě stále mícháme. Přilijeme zbylé víno s rýžovým octem a sojovou omáčkou a ještě minutu smažíme. Nakonec přidáme nudlovou směs, vše dobře promícháme a odstavíme.
 - 
                                4
Na talíře rozdělíme salátové nudličky, na které navršíme nudlovou směs.
 - 
                                5
Salát servírujeme posypaný praženými mandlovými lupínky a zbytkem sekaného koriandru.