Ukrajinský rasolník
Suroviny
- 30 g Houby sušené
 - 600 g Kapr obecný
 - 100 g Okurky nakládané
 - 200 g Smetana kysaná
 - 20 g Petržel - nať
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2.4 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 329 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 478 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 88.8 mg
 - Draslík 652.9 mg
 - Vláknina 4317.8 mg
 - Vitamín A 4317.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté houby namočíme do 4 dl studené vody na 30 minut. Poté je nakrájíme na tenké nudličky. Kapra vykucháme, očistíme, omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Odřízneme hlavu, kterou uvaříme zvlášť ve 2 l vody. Následně hlavu obereme a do vývaru vložíme na kousky nakrájené rybí maso. Povaříme 10 minut.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme máslo, vložíme na kolečka pokrájenou cibuli a osmahneme ji do měkka. Přidáme scezené houby, očištěnou na malé kousky rozkrájenou petržel spolu s mrkví a oloupaný česnek. Následovně vložíme na malé kousky rozkrájené okurky. Zalijeme 1 dl rybího vývaru a za častého promíchávání podusíme 10 minut do měkka. Potom vlijeme do vývaru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu.
 - 
                                3
Nakonec do polévky vlijeme smetanu, opatrně zamícháme. Posypeme nasekanou petrželovou natí a stáhneme ze sporáku. Hotovou polévku rozdělíme podle porcí na jednotlivé hluboké talíře a podáváme.