Vánoční zelná polévka s houbami a klobásou
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
 - 200 g Klobása - Čabajka
 - 500 g Zelí kysané
 - 60 g Houby sušené
 - 300 ml Voda pitná
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.2 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Brambory
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 480 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 148.8 mg
 - Draslík 805.8 mg
 - Vláknina 8232.7 mg
 - Vitamín A 8232.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme všechny ingredience: sušené hříbky dáme do kostrólku a zelijeme je studenou vodou. Necháme je namočené asi 15 minut. Oloupané a omyté větší brambory nakrájíme na kostky. Očištěnou cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a klobásu na kolečka. Ve smetaně s mlékem vyšleháme vejce.
 - 
                                2
Do hrnce s vodou dáme brambory, sůl, kmín, bobkový list a postavíme je na plotnu. Brambory přivedeme k varu, teplotu snížíme, přidáme namočené hříbky a pod poklicí brambory s houbami budeme pomalu vařit 15 minut.
 - 
                                3
Mezitím v pánvi vysmažíme slaninu s cibulí dozlatova, pak ji bez omastku dáme do hrnce k bramborům. Na zbylém omastku zlehka osmažíme kolečka klobásy, které i s omastkem vyklopíme do polévky.
 - 
                                4
Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim scezené kysané zelí (neproplachujeme ho). Vše vaříme ještě dalších 8-10 minut, nakonec do polévky zamícháme smetanu s vyšlehanými vejci a krátce, asi 3-5 minut polévku dovaříme.
 - 
                                5
Zelňačku dochutíme chilli kořením, solí i cukrem (podle kyselosti zelí), důkladně vše promícháme, nalijeme ji do hlubokých talířů a podáváme.