Bramborová kaše se sušenými hříbky
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 60 g Houby sušené
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 ks Cibule
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 5 dl Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 348 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 431 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 24.3 mg
 - Draslík 1400 mg
 - Vláknina 14944.2 mg
 - Vitamín A 14944.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 346.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené hříbky namočíme 30 minut před vařením do studené vody (2 dl). V rendlíku ve 3 dl vody houby vaříme doměkka přibližně 25 minut. Poté je scedíme a necháme okapat. Očistíme a drobně pokrájíme cibule. V pánvi si rozpálíme sádlo s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme houby a smažíme za stálého míchání dozlatova (asi 5-7 minut).
 - 
                                2
Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, solí a kmínem. Vaříme je 20 minut doměkka, pak je scedíme, rozmačkáme, přidáme máslo, teplé mléko a z brambor vyšleháme hustou kaši. Podle chuti ji přisolíme a opepříme. Přidáme do ní hříbky s cibulkou, rozetřený česnek, majoránku, dobře vše promícháme a dáme do sádlem vymazané zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 15-20 minut. Kaši s hříbky podáváme horkou.