Žampionové carpaccio se slaninou
Suroviny
- 500 g Žampiony čerstvé
 - 200 g Anglická slanina
 - 0.12 kávová lžička Cukr třtinový
 - 0.12 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Provensálské koření
 - 0.12 kávová lžička Sůl
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Džem brusinkový
 - 0.25 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.12 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 0.75 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 301 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 446 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 34 mg
 - Draslík 513.2 mg
 - Vláknina 2685.2 mg
 - Vitamín A 2685.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé mladé bílé žampiony očistíme, odstraníme konce třeňů a nakrájíme je na tenké plátky.
 - 
                                2
Anglickou slaninu pokrájíme na plátky, které nasucho osmažíme dokřupava (nejlépe v teflonové pánvi). Pažitku a bazalkové lístky omyjeme, pažitku drobně nakrájíme, lístky odložíme na ozdobu.
 - 
                                3
Doprostřed servírovacích talířů rozdělíme plátky slaniny, okolo slaniny jako vějíř položíme plátky žampionů. Žampiony pokapeme francouzskou zálivkou Vinnegretta, mírně je pokapeme brusinkovým džemem, posypeme pažitkou, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
 - 
                                4
Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
 - 
                                5
Připravíme si kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnegretta":
 - 
                                6
do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.