Slaný tvarohový koláč se žampiony
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 100 g Tvaroh jemný
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 200 g Mouka žitná celozrnná předměřická
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Česnek
 - 3 ks Cibulka jarní
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2.27 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 2 polévková lžíce Kečup
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 682 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 697 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 142.1 mg
 - Draslík 438.6 mg
 - Vláknina 2545.8 mg
 - Vitamín A 2545.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme celozrnnou mouku, sůl (1 lžičku), máslo a vše promícháme na drobenku. Pak přidáme vodu, 100 g tvarohu a vypracujeme důkladně těsto. Zpracujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské folie a odložíme na 30 minut do chladničky. Připravíme si dortovou rozpínací formu, kterou vytřeme 2 lžícemi oleje.
 - 
                                2
Očištěné, omyté a osušené žampiony pokrájíme na plátky, dáme je do mísy a pokapeme citronovou šťávou. Jarní cibulky a česnek očistíme. Omyté cibulky nakrájíme na tenká kolečka, česnek na tenké plátky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Anglickou slaniny pokrájíme na proužky.
 - 
                                3
V pánvi si na oleji (3 lžíce) krátce osmažíme slaninu, přidáme česnek, cibuli a houby. Promícháme, společně smažíme asi 2 minuty, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 5 minut. Ochutíme (0,5 lžičky) solí, pepřem, přimícháme kerblík. Když žampionová směs vychladne, přimícháme žloutek, nastrouhaný tvrdý sýr a zamícháme vyšlehaný sníh.
 - 
                                4
Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku, kterou formu vyložíme. Okraje placky vyzdvihneme asi 2-3 cm na okraj formy.
 - 
                                5
Na těsto rozetřeme žampionovou směs a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 35-40 minut dozlatova.
 - 
                                6
Před podáváním koláč pokapeme pikantním kečupem.