Mořský ďas na zázvoru s houbami
Suroviny
- 170 g Žampiony čerstvé
 - 250 g Nudle rýžové
 - 50 g Zázvor celý
 - 450 g Mořský ďas
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Chilli paprička
 - 5 ks Cibule lahůdková
 - 1 l Voda pitná
 - 2 cl Sherry brandy
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 3 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 885 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 40.1 mg
 - Draslík 672 mg
 - Vláknina 12708.1 mg
 - Vitamín A 12708.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme, pokrájíme přibližně na 1 cm plátky. Osolíme je mořskou solí a pepřem 4 barev. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme ji na tenké nudličky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Malé žampiony očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na tenké plátky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na kroužky. Petrželovou nať s libečkem omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci uvaříme 1 litr vody. Vsypeme tenké rýžové nudle a necháme je pod pokličkou odstát 4-5 minut (podle návodu). Pak je scedíme.
 - 
                                3
Ve woku rozpálíme olej s máslem, na něm zprudka orestujeme dozlatova plátky ryby - restujeme jen 1-2 minuty. Rybu vyjmeme, na omastek dáme 3 lžíce loupaných slunečnicových semínek s chilli papričkou a plátky žampionů, restujeme 1-2 minuty a opatrně vše vyjmeme a odložíme k rybě.
 - 
                                4
Na omastek přidáme 1 lžíci másla, na kterém zpěníme cibuli s česnekem, libeček a zázvor. Vše postupně smažíme další 2-3 minuty. K cibuli vrátíme rybu s česnekem, chilli, semínka i žampiony. Směs dobře promícháme, ochutíme sójovou omáčkou, Sherry Brandy, povaříme asi 1 minutu, promícháme s nudlemi, petrželkou a ihned podáváme.