Hovězí kýta na červeném víně
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 750 g Hovězí maso zadní
 - 125 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 287 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 117.3 mg
 - Draslík 292.3 mg
 - Vláknina 2297.3 mg
 - Vitamín A 2297.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme marinádu: v pánvi zahřejeme červené víno, hnědý nerafinovaný cukr a nadrobno nasekaný česnek, pořádně promícháme, dosolíme, necháme vychladnout.
 - 
                                2
Hovězí maso z kýty ponoříme na 20 - 30 minut do vychladlé marinády.
 - 
                                3
Na středním ohni v pánvi rozpálíme olej, přisypeme nakrájenou cibuli a silné plátky slaniny, 2 minuty restujeme, poté vložíme maso, zesílíme plamen a opékáme ještě 4 minuty. Poté přidáme hovězí vývar, na čtvrtky nakrájené žampiony, rajčatový protlak, bobkový list a oregano. Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme 40 minut. Máme-li omáčku řídkou, zahustíme ji škrobovou moučkou, rozmíchanou v trošce studené vody, mícháme až do zhoustnutí.