Lívance se žampiony
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 150 g Žampiony čerstvé
 - 200 g Máslo čerstvé
 - 20 g Kopr čerstvý
 - 10 g Petržel kudrnka
 - 100 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 0.5 špetka Pepř bílý
 - 0.5 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 dl Mléko polotučné
 - 3 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1140 kcal
 - Sacharidy 102 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 247 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 133.8 mg
 - Draslík 539.7 mg
 - Vláknina 9541.4 mg
 - Vitamín A 9541.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.8 mg
 - Vitamín E 10.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 59.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony: Žampiony očistíme, umyjeme, nakrájíme na silnější kousky a dáme do hrnce. Přidáme drobně nasekanou chilli papričku, na tenká kolečka nakrájený česnek, osolíme, zalijeme vodou a povaříme asi 15 minut doměkka. Scedíme a do podávání udržujeme teplé.
 - 
                                2
Ochucené máslo: Máslo nakrájíme na kousky, položíme na pánev, rozehřejeme a hned stáhneme z ohně. Dochutíme ho drobně nasekaným koprem, nasekanou petrželkou kudrnkou, podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a kari kořením. Máslo necháme ztuhnout.
 - 
                                3
Těsto: Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky. Přidáme vejce, dvě lžíce oleje, mléko, sůl, pepř a všechny suroviny dobře promícháme. Pánev potřeme olejem, lžící pokládáme těsto a lívance na jemném plamínku pečeme z jedné strany a po otočení z druhé strany. Upečené udržujeme až do podávání teplé.
 - 
                                4
Hotové lívance rozložíme na mělké talíře, na každý položíme připravené žampiony a na ně ochucené máslo.
 - 
                                5
Takto připravené porce ihned teplé podáváme.