Omelety s bylinkami a žampióny
Suroviny
- 50 g Smetana 12% (konzumní)
 - 300 g Žampiony čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká
 - 0.5 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 2 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 0.5 dl Vývar zeleninový
 - 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 265 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 127 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 104.5 mg
 - Draslík 322.9 mg
 - Vláknina 2878.8 mg
 - Vitamín A 2878.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Petrželku omyjeme, necháme okapat a najemno ji nasekáme.
 - 
                                2
V míse smícháme mouku a trochu mléka, osolíme, přimícháme žloutek, přilijeme zbylé mléko a ušleháme hladké těsto. Pak do těsta přimícháme petrželku a necháme ho 15 minut odpočinout.
 - 
                                3
Žampióny omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                4
Jarní cibulky opláchneme pod studenou vodou a i se zelenou natí nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme.
 - 
                                5
V pánvi rozehřejeme máslo, nalijeme do ní těsto a omeletu smažíme na středním ohni z každé strany 1 až 2 minuty dozlatova. Postupně usmažíme omelety ze všeho těsta, přikryjeme je a necháme v teple.
 - 
                                6
V pánvi rozehřejeme olej a na něm za stálého míchání osmažíme nakrájené cibulky a žampióny, pak přidáme prolisovaný česnek a směs ochutíme tymiánem. Přilijeme vývar, vmícháme smetanu a přivedeme k varu. Vaříme na středním ohni přibližně 2 minuty až směs trochu zhoustne, pak opepříme a osolíme.
 - 
                                7
Na upečené omelety rozetřeme houbovou náplň, přeložíme je a podáváme posypané nakrájenou petrželkou.