Severská žampiónová polévka
Suroviny
- 400 g Žampiony čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 2 ks Šalotka
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2.5 dl Hovězí vývar základní
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 327 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 359 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 52 mg
 - Draslík 651.9 mg
 - Vláknina 2231.8 mg
 - Vitamín A 2231.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 787.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampióny očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně ji rozkrájíme.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném másle zpěníme šalotku, přidáme k ní žampióny, promícháme a krátce restujeme do doby, než se vysmaží tekutina. Poté je poprášíme hladkou moukou, promícháme a ještě krátce osmažíme (asi 1 minutu.) Za stálého míchání přilijeme chladný vývar, ochutíme worcesterem, polévku přivedeme k varu a snížíme teplotu. Pomalu vaříme asi 20 minut, do polévky poté přilijeme mléko, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Necháme přejít varem a hned podáváme. Polévku na talířích ozdobíme petrželkou.