Křehký slaný koláč s kuřetem a žampiony
Suroviny
- 250 g Žampiony čerstvé
 - 350 g Kuřecí maso vařené
 - 250 g Listové těsto
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 280 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 1 polévková lžíce Tymián
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 669 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 236 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 105.1 mg
 - Draslík 422.2 mg
 - Vláknina 7205 mg
 - Vitamín A 7205 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V kastrolu na másle lehce osmahneme na kolečka pokrájený pórek s nadrobno rozsekanou cibulí a prolisovaným česnekem. Poté přidáme překrojené malé žampiony, za stálého míchání je zvolna opékáme. Když pustí šťávu, přidáme mouku, minutu mícháme a stáhneme z plotny. Základ osolíme, postupně přiléváme mléko a mícháme, až vznikne hladká omáčka, kterou necháme trochu vystydnout.
 - 
                                2
Vařené kuřecí maso rozkrájíme na proužky a spolu se lžící nasekaného tymiánu přimícháme do omáčky. Směs vlijeme do koláčové zapékací mísy o průměru asi 23 cm a okraje mísy nad vrstvou směsi potřeme rozšlehaným vejcem.
 - 
                                3
Na pomoučeném válu vyválíme listové těsto na kruh, rozměrem o 3 cm přesahující misku. Z okraje kruhu odřízneme proužek, kterým vyložíme stěny zapékací mísy potřené vejcem. Proužek těsta také potřeme a obsah mísy přiklopíme připraveným těstovým kruhem. Okraje kruhu i proužku těsta přimáčkneme k sobě a povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zlatova po dobu 35 minut.
 - 
                                4
Koláč naporcujeme a podáváme horký.