Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Citrony
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 37.5 g Slanina vepřová
 - 25 g Sůl
 - 100 g Tuk
 - 30 g Cukr krupice
 - 1 g Bobkový list
 - 250 g Zelenina kořenová
 - 1 g Nové koření celé
 - 750 g Hovězí maso zadní
 - 1 g Pepř černý celý
 - 500 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 50 ml Ocet kvasný lihový
 - 700 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 1057 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 81.6 mg
 - Draslík 32.7 mg
 - Vláknina 2903.8 mg
 - Vitamín A 2903.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 57.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso nakrájíme na díly, opláchneme, protkneme slaninou a osolíme.
 - 
                                2
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je opečeme a podlijeme vodou.
 - 
                                3
K masu přidáme nové koření a pepř, bobkový list, tymián a dobře opláchnutý citron, nakrájený na plátky, zakapeme octem, přikryjeme a maso dusíme (pečeme) pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby doléváme vodu.
 - 
                                4
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a za občasného promíchání nejméně 20 minut zvolna vaříme. Během varu přilijeme smetanu.
 - 
                                5
Nakonec omáčku procedíme, dochutíme solí, cukrem a octem a ještě krátce povaříme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                