Špikované hovězí srdce s růžičkovou kapustou
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
 - 300 g Cibule
 - 800 g Hovězí srdce
 - 250 g Kapusta růžičková
 - 80 g Mrkev kořen
 - 200 g Slanina vepřová
 - 80 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 5 ks Nové koření celé
 - 3 špetka Sůl
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 3 špetka Kmín drcený
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 6 dl Voda pitná
 - 4 dl Hovězí vývar základní
 - 0.07 dl Olej slunečnicový
 - 3 dl Víno madeira
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 1483 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 294.5 mg
 - Draslík 1120.5 mg
 - Vláknina 12138.7 mg
 - Vitamín A 12138.7 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.5 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Z hovězího srdce odstraníme blanky, srdce dobře omyjeme, osušíme a protkneme pomocí špikovací jehly na více místech slaninou. Očistíme a omyjeme cibuli s česnekem, mrkev, celer a petržel. Kapustičky očistíme, tvrdší části "od stopek" odkrojíme a kapustičky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Cibule drobně pokrájíme, česnek prolisujeme, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném oleji a másle osmažíme cibuli se zeleninou dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, sůl, celý pepř, zázvor, nové koření a třtinový cukr. Promícháme, přilijeme čistý hovězí vývar, vložíme prošpikované srdce a pod pokličkou pomalu dusíme přibližně 60-90 minut.
 - 
                                3
Mezitím v rendlíku přivedeme k varu 5-6 dl vody, do které dáme kapustičku. Vaříme ji jen jednu minutu, poté ji scedíme a promyjeme studenou tekoucí vodou. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky a osmažíme téměř dozlatova, přidáme k ní prolisovaný česnek, kapustičky, sůl, drcený kmín a čerstvě pomletý pepř. Kapustičky promícháme a krátce orestujeme (asi 1-2 minuty). Poté je pokapeme citrónovou šťávou.
 - 
                                4
V pánvi rozpustíme máslo, na něm usmažíme z hladké mouky světlou mouku. Měkké srdce vyjmeme z vývaru, který přecedíme, zahustíme jíškou, povaříme 5-7 minut, přilijeme červené víno a případně dochutíme solí.
 - 
                                5
Srdce pokrájíme na plátky a porce dáme na talíře. Přidáme k nim kapustičky se slaninou a servírujeme.