Jemná terina z krocana s olivami
Suroviny
- 125 g Chléb toastový
 - 50 g Olivy zelené
 - 500 g Krůtí prsa
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 50 g Olivy černé
 - 250 g Slanina vepřová
 - 600 g Vepřová plec
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Pomeranče
 - 2 polévková lžíce Sherry brandy
 - 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1213 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 86 g
 - Sodík 1594 mg
 - Bílkoviny 73 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 417.8 mg
 - Draslík 1318.7 mg
 - Vláknina 13399.2 mg
 - Vitamín A 13399.2 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.4 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mixeru dáme vajíčka, smetanu, sůl, pepř, sherry brandy, na kostičky nakrájený toustový chléb a vše rozmixujeme. Omytou petrželku s očištěnou cibulí a česnekem pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Vepřové omyté maso nakrájíme na kusy a pomeleme najemno na masovém strojku. Maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, promícháme, přidáme rozmixovanou směs a znovu vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout na chladném místě.
 - 
                                3
Mezitím si krocaní prsa omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, které pokrájíme na proužky. Třetinu z těchto proužků ještě nakrájíme na malé kousky a přimícháme je do masové směsi. Ostatní krůtí maso v míse osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.
 - 
                                4
Nakládané černé a zelené olivy rozkrájíme.
 - 
                                5
Nádobu na terinu vyložíme tenkými dlouhými plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj nádoby minimálně 5 cm.
 - 
                                6
Nádobu naplníme 1/2 masové směsi, na ni rozložíme vrstvu oliv, na to dáme vlašské ořechy, potom narovnáme vrstvu krůtího masa, znovu ořechy a vrstvu oliv. Vše zakryjeme masovou směsí. Uhladíme a povrch zakryjeme přečnívajícími konci slaniny. Navrch položíme bobkové listy, stonek tymiánu, nádobu uzavřeme, vložíme do hlubokého pekáče s vařící vodou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 1 a 1/2 hodiny při 175 °C. Upečenou terinu necháme vychladnout, a poté ji dáme do chladničky minimálně na 12 hodin odpočinout.
 - 
                                7
Před podáváním odstraníme bobkové listy s tymiánem, krocaní terinu nakrájíme na plátky a servírujeme s plátky pomeranče.