Hovězí kýta na černém pivu
Suroviny
- 80 g Bageta
 - 350 g Cibule
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 30 g Petržel - nať
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 50 g Hořčice
 - 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 150 ml Hovězí vývar základní
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 kg Hovězí kýta
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 776 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 116 mg
 - Draslík 869.7 mg
 - Vláknina 4624.6 mg
 - Vitamín A 4624.6 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme kostky hovězího masa a zprudka je několik minut dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme. Pekáč odstavíme na mírnější oheň, přidáme kolečka cibule, drcený česnek a cukr. Průběžně promícháváme a směs několik minut smažíme.
 - 
                                2
Přisypeme mouku, mícháme a 1 minutu ji necháme osmažit. Přilijeme pivo a vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
 - 
                                3
Do pekáče vrátíme maso, přilijeme ocet, přidáme snítky petržele a tymiánu (trochu si necháme stranou), bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Podusíme dvě a půl hodiny v předehřáté troubě při 150 °C, až maso změkne. Odstraníme petržel, tymián a bobkový list.
 - 
                                4
Teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C a připravíme krutony. Bagetu nakrájíme na plátky a potřeme hořčicí. Krutony vložíme do pekáče.
 - 
                                5
Pekáč dáme asi na 10 minut do trouby, aby krutony byly křupavé. Ozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme spolu s hovězí kýtou.