Hovězí vývar Colbert
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
 - 100 g Celer bulvový
 - 40 g Hrášek
 - 40 g Kapusta hlávková
 - 40 g Květák
 - 50 g Kuřecí křídla
 - 500 g Hovězí maso přední
 - 80 g Žaludky drůbeží
 - 40 g Fazolové lusky zelené
 - 30 g Karotka
 - 50 g Kuřecí krk
 - 200 ml Ocet kvasný lihový
 - 1700 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 74 g
 - Sodík 719 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 311.7 mg
 - Draslík 841.6 mg
 - Vláknina 8854.2 mg
 - Vitamín A 8854.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.4 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Celer a karotku nakrájíme na drobné kostky, kapustu na tenké proužky, fazolové lusky na centimetrové kousky, květák rozebereme na růžičky a hrášek vyloupeme z lusků.
 - 
                                2
Z přecezeného hovězího vývaru odebereme 250 ml, přidáme 200 ml vody a přivedeme k varu.
 - 
                                3
Přidáme připravenou zeleninu, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
 - 
                                4
1,5 l vody svaříme v širokém kastrolu s 200 ml octa. Tekutinu přivedeme k varu, zamícháme, aby se v nádobě vytvořil vír. Vejce jedno po druhém vyklepneme těsně nad hladinou, necháme přejít varem, stáhneme plamen a po 4 minutách vejce přeložíme do studené vody. Po ochlazení ostrým nožem odřízneme roztřepené kraje bílků a takto upravená vejce prozatím uložíme do teplé slané vody.
 - 
                                5
Uvařenou zeleninu i se zbytkem vývaru, ve kterém se vařila, rozdělíme do talířů nebo do misek, do každé porce vložíme ztracené vejce, vše zalijeme horkým hovězím vývarem a ihned podáváme.
 - 
                                7
Minutkový hovězí vývar [50236]:
 - 
                                8
Přední libové hovězí maso umeleme na masovém strojku a vložíme do většího kastrolu. Přidáme omyté krky a křídla a pokrájené kuřecí žaludky. Kořenovou zeleninu oloupeme a spolu s pórkem nakrájíme na větší kusy. Neloupanou cibuli přepůlíme. Bílky částečně rozšleháme v trošce vody. Připravenou zeleninu přidáme k masu, vše zalijeme vodou osolíme, opepříme, přilijeme bílky, promícháme a za stálého míchání rychle přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme na mírném ohni. Po 30 minutách přecedíme přes ubrousek nebo hustý cedník a podáváme.