Slovenská pravá kapustnica
Suroviny
- 80 g Slanina vepřová
 - 400 g Hovězí maso přední
 - 500 g Kysané zelí
 - 100 g Sýr Čedar
 - 300 g Klobása uzená
 - 100 g Okurky nakládané
 - 20 g Petržel - nať
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Kečup
 - 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 557 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 68.1 mg
 - Draslík 357.4 mg
 - Vláknina 1837.5 mg
 - Vitamín A 1837.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce dáme sádlo, přidáme na malé kousky nakrájenou slaninu, opečeme na křupavé škvarky. Přidáme oloupanou, drobně nakrájenou cibuli, osmažíme do sklovita. Posypeme mletou sladkou a mletou pálivou paprikou. Zamícháme a ihned zalijeme vodou.
 - 
                                2
Do polévky vložíme na malé kostky nakrájené maso, kysané zelí i s nálevem. Osolíme, vložíme kečup, kmín, pepř. Na mírném ohni pod poklicí vaříme 60-70 minut doměkka. Nakonec do polévky přidáme oloupaný, jemně nastrouhaný česnek, nastrouhaný sýr, na malé kostky nakrájenou klobásu a kysané okurky. Přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku.
 - 
                                3
Hotovou kapustnici podáváme na jednotlivých hlubokých talířích posypanou nasekanou petrželovou natí.