Staročeské hovězí kostky
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 2 krajíc Chléb konzumní
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 4 ks Cibule
 - 4 ks Rajčata
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 2 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 710 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 544 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 155.3 mg
 - Draslík 1136.5 mg
 - Vláknina 6325.8 mg
 - Vitamín A 6325.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.6 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule a stroužky česneku oloupeme a nadrobno nakrájíme. Anglickou slaninu rozkrájíme na malé kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
 - 
                                2
Hovězí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a rozkrájíme na kostky.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme sádlo a za stálého míchání v něm osmažíme nakrájenou slaninu, cibuli, česnek a maso. Směs posypeme paprikou, přidáme kmín a majoránku, opepříme, osolíme, přilijeme pivo, přimícháme hořčici a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přiléváme vodu. Když je maso měkké, přisypeme do hrnce nakrájená rajčata a dusíme, až jsou zcela měkká. Směs zahustíme chlebovou střídkou, promícháme, ještě krátce převaříme a podáváme.