Hovězí guláš na pivě
Suroviny
- 800 g Hovězí maso přední
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Okurky nakládané
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín drcený
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.5 l Voda pitná
 - 3 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 4333 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 138.7 mg
 - Draslík 834.9 mg
 - Vláknina 10538.2 mg
 - Vitamín A 10538.2 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Sterilované okurky nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Česnek oloupeme a prolisujeme, v misce ho smícháme s majoránkou a drceným kmínem.
 - 
                                3
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
 - 
                                4
V hrnci na rozehřátém sádle orestujeme nakrájené cibule, pak přidáme kousky masa a prudce je za stálého míchání osmažíme ze všech stran. Potom k masu přimícháme papriku, opepříme ho, osolíme, podlijeme pivem a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení maso občas promícháme a přilijeme 100 ml vody.
 - 
                                5
Z másla a mouky si připravíme tmavou jíšku - máslo si rozehřejeme a poté za stálého míchání přisypeme mouku a krátce orestujeme. Když je maso měkké, podlijeme zbylou vodou a zahustíme připravenou jíškou. Pak ještě přimícháme česnekem smíchaným s majoránkou a kmínem a guláš krátce provaříme.
 - 
                                6
Porce guláše na talířích doplníme nakrájenou okurkou a podáváme.