Hovězí maso s omáčkou z loupaných rajčat
Suroviny
- 200 g Hovězí maso přední
 - 100 g Celer bulvový
 - 420 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 4 ks Hřebíček
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 296 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 874 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 62 mg
 - Draslík 1359.1 mg
 - Vláknina 17992.5 mg
 - Vitamín A 17992.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 125.6 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přední hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vodu s masem necháme jen probublávat. Přidáme k němu bobkový list, nové koření, celý pepř a celou očištěnou cibuli. Vaříme ho pomalu 1 hodinu.
 - 
                                2
Mezitím očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a po hodině vaření zeleninu přidáme k masu, vývar dochutíme solí a vaříme další hodinu. Maso by mělo být měkké.
 - 
                                3
Měkké maso vyjmeme, vývar scedíme do rendlíku. Do 500ml vývaru přimícháme konzervovaná loupaná rajčata, hřebíček a povaříme je při mírné teplotě asi 10 minut. Poté hřebíček vyjmeme, vzniklou rajčatovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme ji solí a cukrem. Vložíme do omáčky na plátky nakrájené maso a prohřejeme ho.
 - 
                                4
Na talíře dáme plátky masa, přelijeme je rajčatovou omáčkou a servírujeme.