Moravské roštěnky
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 5 g Máslo čerstvé
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Párky jemné
 - 2 ks Kapie
 - 1 ks Masox
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 dl Víno bílé
 - 1 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 779 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 473 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 104 mg
 - Draslík 627.9 mg
 - Vláknina 4227.2 mg
 - Vitamín A 4227.2 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kapie nakrájíme na malé kousky. Slaninu a párky nakrájíme na plátky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
 - 
                                2
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme olej a roštěnky na něm po obou stranách opečeme dozlatova. Pak oheň zmírníme, k masu přidáme plátky slaniny a párků a vše dopečeme. V případě potřeby můžeme podlít vývarem z Masoxu a krátce podusit pod pokličkou.
 - 
                                4
V druhé pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, posypanou mletou paprikou. Pak přidáme nakrájené kapie a hrášek a vše podusíme.
 - 
                                5
Měkké roštěnky vyndáme z pánve a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Šťávu po pečení masa zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme zbylé víno a masoxový vývar. Šťávu vaříme, dokud nezačne houstnout.
 - 
                                6
Roštěnky dáme na servírovací talíře a přelijeme vývarem. Pak na ně položíme opečenou slaninu a párky, a zcela nahoru dušenou zeleninu.