Česnekový bujon s hovězím masem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 200 g Hovězí svíčková
 - 100 g Ječmen - obilky
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 150 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 153 g
 - Sodík 848 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 21 mg
 - Draslík 1064 mg
 - Vláknina 18023.2 mg
 - Vitamín A 18023.2 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 72.2 mg
 - Vitamín E 3.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme.
 - 
                                2
Omyté hovězí maso ze svíčkové pokrájíme na hranolky, osolíme, opepříme a odložíme na 10 minut do mísy.
 - 
                                3
Česnek očistíme a prolisujeme. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme.
 - 
                                4
V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme hovězí maso, přimícháme česnek, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme asi 4 minuty. Přidáme ječmen, povaříme asi 2 minuty, posypeme petrželkou a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.