Telecí kotlety se smetanovou omáčkou s mandlemi
Suroviny
- 50 g Mandle
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 120 g Žampiony čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Vývar drůbeží
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Telecí kotlety
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 špetka Muškátový oříšek
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1403 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 68 g
 - Sodík 935 mg
 - Bílkoviny 168 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 719 mg
 - Draslík 2789 mg
 - Vláknina 3860.3 mg
 - Vitamín A 3860.3 mg
 - Vitamín B6 4.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 5.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí kotlety osolíme a opepříme, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky, mandle spaříme, oloupeme a nahrubo nasekáme, petrželovou nať na jemno nasekáme, muškátový oříšek nastrouháme.
 - 
                                2
Kotlety osmažíme na másle z obou stran dozlatova, přeložíme na talíř a držíme na teple.
 - 
                                3
Do výpeku vložíme žampiony a na mírném plameni za občasného míchání smažíme 3 minuty. Poté vmícháme mouku, orestujeme a zašleháme vývar se smetanou. Na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Po 5 minutách vmícháme mandle a ještě 10 minut povaříme.
 - 
                                4
Kotlety podáváme přelité omáčkou, kterou posypeme petrželovou natí a malou špetkou muškátového oříšku.