Hovězí srdce na smetaně
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Citrony
 - 50 g Hořčice
 - 1000 g Hovězí srdce
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Ocet kvasný lihový
 - 30 g Sůl
 - 100 g Tuk
 - 30 g Cukr krupice
 - 250 g Zelenina kořenová
 - 3 g Divoké koření celé
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 374 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 1280 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 153.5 mg
 - Draslík 309.2 mg
 - Vláknina 2925 mg
 - Vitamín A 2925 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí srdce očistíme od žilek a blan, rozkrojíme na polovinu a v tekoucí vodě dobře propereme.
 - 
                                2
Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme lehce na tuku. Přidáme srdce, sůl, divoké koření a omytý, na plátky nakrájený citron. Mírně podlijeme vlažnou vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení srdce obracíme a doléváme teplou vodou.
 - 
                                3
Měkké srdce vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, přilijeme mléko a vlažnou vodu a dobře rozšleháme. Nejméně 20 minut zvolna vaříme.
 - 
                                4
Během varu přidáme hořčici a smetanu, omáčku dochutíme octem, přisladíme, přisolíme, procedíme a ještě krátce povaříme.
 - 
                                5
Při podávání srdce krájíme na tenčí plátky a přeléváme je omáčkou.