Hovězí polévka s játrovou rýží, noky nebo knedlíčky
Suroviny
- 20 g Cibule
 - 200 g Játra hovězí
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Žemle tuková
 - 10 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 13.3 g Polévkové koření
 - 10 g Petržel - nať
 - 0.5 g Majoránka
 - 10 g Česnek
 - 80 g Strouhanka
 - 60 ml Voda pitná
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 l Vývar z hovězích kostí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 184 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 1165 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 85.9 mg
 - Draslík 895.6 mg
 - Vláknina 878.9 mg
 - Vitamín A 878.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí játra očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky, přidáme navlhčenou a vymačkanou žemli, cibuli a vše najemno umeleme.
 - 
                                2
Do umleté směsi zamícháme strouhanku, česnek utřený se solí, prosátou mouku a vejce. Směs okořeníme drcenou majoránkou a mletým pepřem.
 - 
                                3
Vše dobře promícháme a do vařícího hovězího vývaru zavaříme jako játrovou rýži, noky nebo knedlíčky.
 - 
                                4
Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením a převaříme.
 - 
                                5
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.
 - 
                                6
Játrové noky - vykrajujeme je navlhčenou polévkovou lžící a zaváříme do vývaru.
 - 
                                7
Játrové knedlíčky - tvarujeme obvyklým způsobem a zaváříme do vývaru jako noky.