Hovězí guláš na víně
Suroviny
- 300 g Klobása Dunajská
 - 120 g Slanina vepřová
 - 300 ml Víno červené
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 4 ks Cibule
 - 4 ks Kapie sterilovaná
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Hovězí maso zadní
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 753 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 394 mg
 - Bílkoviny 61 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 133 mg
 - Draslík 258.3 mg
 - Vláknina 3072.2 mg
 - Vitamín A 3072.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso čistíme, opláchneme a pokrájíme na středně velké kostky. Slaninu a cibuli drobně nakrájíme a zpěníme v hlubokém rendlíku. Přidáme maso, osolíme, opepříme a chvíli restujeme.
 - 
                                2
Poté zasypeme oběma mletými paprikami, dobře promícháme, zalijeme polovinou vína a pod poklicí dusíme. Během dušení maso občas promícháme a podle potřeby podlijeme horkou vodou. Když je maso poloměkké, vybereme je děrovanou naběračkou do mísy a šťávu vydusíme do základu.
 - 
                                3
Do něj zamícháme mouku, smažíme, až se tuk odděluje, poté zalijeme zbytkem vína, dobře rozšleháme a přidáme horkou vodu a odložené maso. Provaříme alespoň 15 min. V mezičase oloupeme klobásu, nakrájíme ji na kolečka a osmažíme. Během varu ji přidáme do omáčky spolu s kapií nakrájenou na nudličky.