Hovězí omáčka s bramborovou čepicí
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 70 g Cibule
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 500 g Hovězí maso zadní
 - 30 ml Olej olivový
 - 150 ml Víno červené
 - 200 ml Hovězí vývar základní
 - 15 ml Protlak rajčatový
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 407 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 269 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 81.5 mg
 - Draslík 717.9 mg
 - Vláknina 7042.3 mg
 - Vitamín A 7042.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso pokrájíme na kostky 2x2 cm velké, osolíme, opepříme. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli zbavíme slupky a pokrájíme na drobné kousky. Houby nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme tuk, maso na něm osmažíme do zhnědnutí, poté vyjmeme a dáme stranou, do hrnce vsypeme cibuli a smažíme osm minut. Přidáme žampiony, lehce osmahneme, poprášíme moukou. Přilijeme protlak, vývar a víno, zaprášíme moukou. Do omáčky vrátíme maso a přiklopené dusíme 120 minut. Dle potřeby doléváme vodu. Zatímco se omáčka vaří, dáme povařit na 12 minut nastrouhané brambory do vroucí osolené vody. Uvařené brambory slijeme a necháme okapat. Hotovou omáčku osolíme a opepříme dle potřeby, nalijeme do zapékací mísy a posypeme nastrouhanými brambory, navrch dáme kousky másla. Zapékáme při 190 °C 30 minut.